vineri, 31 mai 2013

Producția de miere de albine, înjumătățită de secetă

 
 
Specialistii in apicultura ne anunta ca producţia de miere din acest an va fi mai slabă faţă de 2012, din cauza valului de căldură care s-a abătut asupra României de la mijlocul lunii mai.
Apicultorii se aşteaptă să obţină chiar şi mai puţină miere anul acesta comparativ cu 2012.
După un an 2012 prost, în care apicultorii au obţinut vreo 10.000 de tone de miere, faţă de 20.000-22.000 de tone, cât este media anuală, veştile pentru 2013 nu sunt tocmai îmbucurătoare, potrivit preşedintelui Asociaţia Crescătorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea. Apicultorii se aşteaptă să obţină chiar şi mai puţină miere anul acesta comparativ cu 2012.
Pe de o parte, producţia de miere a fost mică în 2012, iar albinele nu au avut suficientă miere pentru iernat, iar producătorii au trebuit să suplimenteze hrana din stup cu siropuri speciale, ceea ce a generat costuri suplimentare. Pe de altă parte, temperaturile au crescut brusc în această lună, iar florile s-au deschis şi s-au ofilit foarte repede, faţă de procesul natural de maturare, astfel că albinele nu au mai avut timp să adune polen. În plus, din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei precipitaţiilor, nici secretaţia de polen nu a fost suficientă.

În acest context, producţia de miere de salcâm şi rapiţă va fi înjumătăţită comparativ cu 2012. Apicultorii îşi pun speranţa în producţia de miere de albine de tei, mai ales că a plouat. Însă, dacă temepraturile se vor reduce sub valorile normale pentru această perioadă şi vor fi furtuni, iar lunile de vară vor fi secetoase, cum au anunţat meteorologii, prognoza este sumbră.
Pentru consumatori, partea proastă este că, în locul mierii sănătoase produsă în România, piaţa va fi invadată cu miere amestecată cu sirop de zahăr şi conservanţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu